Amber Lager

Polotmavý jantarový ležák

Suroviny

  • cca 34 L vody (rmutování 15+5L, vyslazování 5+5+3L, chmelovar 1L)
  • Kounice Plzeňský slad 4kg
  • Weyermann Caraamber slad 1,5kg
  • SafLager™ S-23 11,5g 4ks
  • Lemondrop ~35g
  • Premiant ~50g
  • Hallertau Perle ~65g

Proces varu (12.02.2022)

Jantarový ležák vícekrokovým infuzním rmutováním

Čas Krok
11:58 začátek ohřevu 15L vody na 35C
12:30 Přidání sladu (4kg Kounice, 1.5kg Cara)
12:37 přidání 5L vody (~35°C)
12:50 zahřívání
13:07 peptonizační teplota (49°C)
13:17 ohřev
13:30 60°C Nižší cukrotvorná (NCT)
14:00 ohřev
14:11 70°C vyšší cukrotvorná (VCT)
14:30 ohřev
14:45 odrmutovací teplota 80°C
14:55 zcezení předku přes cedník (dílo ~13L)
15:15 první střela 5L (dílo ~17L)
15:30 druhá střela 5L (dílo ~21L)
15:40 třetí střela 3L, více ždímaná (dílo 27L)
15:52 dostříleno, mytí hrnce, přivádění k varu
16:04 70°C a přijel Kubík
16:25 82°C hustota před chmelovarem ~1050
16:46 93°C, přidání 1 litru vody
17:00 var. 30 minut kvůli plzeňskému sladu
17:30 první chmelení, Premiant ~50g
18:03 druhé chmelení, ~50g Hallertau Perle
18:25 třetí chmelení, ~35g Lemondrop, ~15g Perle. Vypnutí ohřevu
18:41 zahájení chlazení
18:52 dílo 40°C
19:20 rehydratace kvasinek ve vodě pod 25°C, dílo 25°C
19:27 whirlpool
19:42 Hustota před zakvašením 1052
20:20 Kvasinky udělaly chlebík. Stočení zbytku díla po usazení kalů
20:23 provzdušnění, dílo ~23L
20:26 zakvašeno, provzdušnění a promíchaní s kvasinkami (misku lze vyplachnout dílem z kohoutku kvasné nádoby, díky Kubo)
20:35 uloženo v lednici

  • další den 10:27 (13.02.) Bublá!
  • Při vaření se pilo Kubovo pivo z kyvety
  • Druhý šlauch na vodnici stojí za starou belu a někdo vyhulil višně!

Stáčení do lahví (25.02.2022)

Lahve

Objem Počet
0,3L 9
0,5L ker. uz. ("bernard") 7
0,5L euro 2
0,7L 6
0,5L NRW ("svijany" apod.) 17
0,5L custom (nízké hrdlo, převážně "pito", apod) 5
celkem: ~22L

Košt (18.03.2022)

barva super jantar!
zraje kolem 12°C
předek ovocný zadek chmelový, jemněji perlivé

  • Alk: 5,7%
  • EBC: 21
  • IBU: 108

Postřehy

  • máme váhu!
  • bordel v počtu lahví.