Suroviny
- 10,5 L vody
- 1,7 KG kanditní sladový výtažek
- 1/2 balení SafLager S-189 (11,5g / 2)
- 50g chmel žatecký červeňák 2019
Proces varu (30.05.2020)
Trojí chmelení při 95, 35 a 5 minut od konce varu. Chlazení na 22°C. Vír velký, následně 60 minut ustálení a sednutí kalných částic. Po dovaření (a přidání 0,5L vody) máme asi sedm litrů díla. Kvasinky vzešly pěkně. Vloženo do lednice.
Stáčení do lahví (12.06.2020)
14 lahví piva
Lahve
Objem | Počet |
---|---|
0,5L | 14ks (vše standard) |
celkem: | 6,75L |
Košt (28.06.2020)
Po dozrání vyrobeny etikety Soul Master nalepeny lepidlem na tapety. Okoštovali jsme neúplnou lahev a jednu celou.
- Nedotočené: ovocné, sladké, nechmelené, hodně perlivé
- Celé: svěží ovocný začátek, chmelený konec, hořké, míň sladké
poslední kusy (26.09.2020)
- Individuální slazení NE
- dobře perlivé
- pivo plné, hladké velmi mírně nakyslé
- téměř neznatelně chmelené, dobré, šlo by pít
Postřehy
- Otevřít kvasný kýbl tak aby nenacucl vodu z kvasné zátky (určitě před lahvováním)
- Italská vroubkatá lžička má objem 3g cukru (viz. foto)
- Použít tác na vydesinfikované věci
- měli jsme velký odpar, příště budeme vařit s pokličkou a větší množství