Kurevsky hořký ležák

KHL. Carodejna varka do kyvety, 1-krokova infuze, vyrazne chmeleni

Suroviny

  • Voda odhadem, na zacatku pul hrnce, doplnovano v prubehu
  • Kounice plzensky slad 6kg
  • Saflager S-189 2x
  • Chmel Magnum 75g
  • Chmel Polaris 75g
  • Domaci med od Ondry 160g

Proces varu (19.03.2022)

Pouzivame vahu, vody jsme dali odhadem, aby se veslo zrni, redili jsme na finalni objem prubezne.

Čas Krok
15:20 Zacatek ohrevu
15:50 45C
16:03 60C
16:05 Vlozeno 6kg zrni, 55C
16:07 Pridany 3L horke vody
16:14 60C
16:26 69C, zacatek rmutovani
16:57 69.5C po 30 minutach rmutovani
17:11 68C po 45 minutach rmutovani
17:30 67.5C po 60 minutach
17:45 67C po 75 minutach, topime
18:03 72C
18:22 83C, odrmutovani
18:32 Predek 12L
18:45 17.5L po prvni strele
19:15 Zcezeno 27L, hrejeme
19:18 66C
19:39 80C. pridani 1.5 vody horke
20:12 95C
20:20 var
20:21 1. chmeleni 25g + 25g
21:22 2. chmeleni 25g + 25g
21:47 3. chmeleni 25g + 25g
21:53 Vypnuti (driv) + pridano 3L vody
21:58 Chlazeni
22:20 25C. zakvaseni kvasinek v prevarene 28C vode
22:21 Cold whirlpool & kvasinky delay
23:26 Pretoceno, 25.5L 24C
23:27 1.050 OG, kvasinky
23:34 Vlozeno do sklepa
  • 20.03.2022 12:14 16C 26L a bubla!

Rmutovaci schema

Teplota Proces Prodleva
65C NCT/VCT 90m
80C ORT 10m

  • FG 1.020 + korekce 1.016 po vyperleni
  • EBC 3.5
  • IBU 153
  • Teplota pri kvaseni konstantnich 11C
  • Projekce objemu alkoholu: 4.8%

Stáčení do lahví (01.04.2022)

Proces

Čas Krok
23:50 ~160g medu ohřáto ve 150g vody
23:50 1.020 (4% vol. pres sekundarem), po odhadujeme 4.3-4.4% vol. Plzen pico
00:20 stoceno z KN, budeme doslazovat
00:46 Med do kyble
00:58 Pretoceno a jdeme lahvovat, FG korekce 1.016 po vyperleni
01:15 Stoceno do kyvety, priste koupime vicka
01:20 Stáčíme lahve
01:39 Dotoceno, 24.5L odhad
01:48 Basa ve sklepe a Iveta taky

Nadoby

Objem Počet
Kyveta ~18L
0,3L 4
0,5L euro 2
0,7L 4
0,5L mix (krusovice, pito) 3
celkem: ~24.5L

Košt (carodejny)

  • Kyveta 19L narazena dle zameru na carodejne chalupe
  • Dle meho nejlepsi lezak, ktery jsme dosud uvarili
  • Ackoli David mel jiny nazor, temer vsem prislo toto dilo extremne horke.
  • A tak je to spravne; jsem zvedav, co by na nej rekla Marcela :)

Košt pozdeji

  • Je to lezak, zraje jako vino - cim starsi, tim lepsi. Chce to patrne vetsi pivovar, aby lezaky vydrzely ;-)

Postřehy

  • Koupit vicka!
  • Na vystrelky boiler pouzit!, ma 78C, ideal
  • Zavarovaci teplomer je super (ponoreny celou dobu do dila)
  • Podobny styl piva varit i pristi rok, idealne v n-krat vetsim mnozstvi, kdy n > 2