Suroviny
- Voda odhadem, na zacatku pul hrnce, doplnovano v prubehu
- Kounice plzensky slad 6kg
- Saflager S-189 2x
- Chmel Magnum 75g
- Chmel Polaris 75g
- Domaci med od Ondry 160g
Proces varu (19.03.2022)
Pouzivame vahu, vody jsme dali odhadem, aby se veslo zrni, redili jsme na finalni objem prubezne.
Čas |
Krok |
15:20 |
Zacatek ohrevu |
15:50 |
45C |
16:03 |
60C |
16:05 |
Vlozeno 6kg zrni, 55C |
16:07 |
Pridany 3L horke vody |
16:14 |
60C |
16:26 |
69C, zacatek rmutovani |
16:57 |
69.5C po 30 minutach rmutovani |
17:11 |
68C po 45 minutach rmutovani |
17:30 |
67.5C po 60 minutach |
17:45 |
67C po 75 minutach, topime |
18:03 |
72C |
18:22 |
83C, odrmutovani |
18:32 |
Predek 12L |
18:45 |
17.5L po prvni strele |
19:15 |
Zcezeno 27L, hrejeme |
19:18 |
66C |
19:39 |
80C. pridani 1.5 vody horke |
20:12 |
95C |
20:20 |
var |
20:21 |
1. chmeleni 25g + 25g |
21:22 |
2. chmeleni 25g + 25g |
21:47 |
3. chmeleni 25g + 25g |
21:53 |
Vypnuti (driv) + pridano 3L vody |
21:58 |
Chlazeni |
22:20 |
25C. zakvaseni kvasinek v prevarene 28C vode |
22:21 |
Cold whirlpool & kvasinky delay |
23:26 |
Pretoceno, 25.5L 24C |
23:27 |
1.050 OG, kvasinky |
23:34 |
Vlozeno do sklepa |
- 20.03.2022 12:14 16C 26L a bubla!
Rmutovaci schema
Teplota |
Proces |
Prodleva |
65C |
NCT/VCT |
90m |
80C |
ORT |
10m |
- FG 1.020 + korekce 1.016 po vyperleni
- EBC 3.5
- IBU 153
- Teplota pri kvaseni konstantnich 11C
- Projekce objemu alkoholu: 4.8%
Stáčení do lahví (01.04.2022)
Proces
Čas |
Krok |
23:50 |
~160g medu ohřáto ve 150g vody |
23:50 |
1.020 (4% vol. pres sekundarem), po odhadujeme 4.3-4.4% vol. Plzen pico |
00:20 |
stoceno z KN, budeme doslazovat |
00:46 |
Med do kyble |
00:58 |
Pretoceno a jdeme lahvovat, FG korekce 1.016 po vyperleni |
01:15 |
Stoceno do kyvety, priste koupime vicka |
01:20 |
Stáčíme lahve |
01:39 |
Dotoceno, 24.5L odhad |
01:48 |
Basa ve sklepe a Iveta taky |
Nadoby
Objem |
Počet |
Kyveta |
~18L |
0,3L |
4 |
0,5L euro |
2 |
0,7L |
4 |
0,5L mix (krusovice, pito) |
3 |
celkem: |
~24.5L |
Košt (carodejny)
- Kyveta 19L narazena dle zameru na carodejne chalupe
- Dle meho nejlepsi lezak, ktery jsme dosud uvarili
- Ackoli David mel jiny nazor, temer vsem prislo toto dilo extremne horke.
- A tak je to spravne; jsem zvedav, co by na nej rekla Marcela :)
Košt pozdeji
- Je to lezak, zraje jako vino - cim starsi, tim lepsi. Chce to patrne vetsi pivovar, aby lezaky vydrzely ;-)
Postřehy
- Koupit vicka!
- Na vystrelky boiler pouzit!, ma 78C, ideal
- Zavarovaci teplomer je super (ponoreny celou dobu do dila)
- Podobny styl piva varit i pristi rok, idealne v n-krat vetsim mnozstvi, kdy n > 2