První Ale

Světlý zimní Ale s Hallertau Blanc a Citrou

Suroviny

  • 24 L vody
  • 2x 1,7 KG Pale Ale sladový výtažek
  • 1 balení SafAle S-04 (11,5g)
  • 150g chmel (Hallertau Blanc 100g, Citra 50g)

Proces varu (06.02.2021)

Pořídili jsme dřevěné míchadlo

Čas Krok
13:37 začátek ohřevu vody
15:35 zavařen slad
15:35 zhruba 2/3 Hallertau Blanc chmele
15:50 promíchnout občas
16:16 půlka chmelu Citra (50g), trocha nechaná na studené chmelení
16:35 zbytek Hallertau chmelu, trocha opět na studené chmelení
16:43 konec varu
16:45 chlazení (na balkónku)
17:54 81°C
18:49 68°C
20:00 55°C
21:40 42°C (přesunuto do dřezu)
22:22 40°C (začátek vytírání poliček pod dřezem)
23:46 vychlazeno 30°C

Výsledný objem 23L. Studené chmelení. Kvasinky bobtnají. Vír velký.
00:10 zakvašeno, vloženo do pokoje (radiátor stupeň 2 = ~18,5°)
druhý den ráno zuřivě bublá, 21°C v kýblu, v pokoji 18°C

Stáčení do lahví (13.02.2021)

  • Hustoměr ~ 110 (ale nevíme čeho)
  • 130g cukru rozmícháno v zhruba 1dcl teplé vody
  • přes 22L po přelití

Lahve

Objem Počet
0,5L 36ks (5x keramický uzávěr, 2x eurolahev, zbytek standard)
0,7 5ks
0,3L 4ks
celkem: 22,5L


Košt (plánujeme na 27.02.2021)

Postřehy od neznámého koštovače:
Hořké ovocno! Časem asi zaoblí hrany.

Košt 25.04.2021

Chmelení studené se rozleželo. Lehký chmelený, málo sladký pale ale

Poslední lahve (14.05.2021)

Dopily se poslední lahve. Pale ale se výborně propojil, již se nedal označit za lehký, nýbrž řádně plný s hustou krémovou pěnou. Výborně nasycený.

Postřehy

  • uvažujeme nad přidáním šrotovaného sladu v mušelínu
  • máme hustoměr a budeme měřit objem alkoholu
  • je potřeba zrychlit chlazení
  • asi by dávalo smysl dělat v zimně ležák a v létě Ale (teploty pro kvašení ve sklepě)