Ale z nakurovaneho sladu

vícekrokově infuzně rmutovaný nakurovany slad + Carafa I; český hlavkovy chmel + Sorachi Ace, studene chemeleni

Suroviny

  • cca 25 L vody (15 + 5 + 5)
  • Weyermann nakurovany slad 4kg
  • Weyermann Carafa I prazeny slad 400g
  • Lalbrew Nottingham kvasnice 1ks
  • Libesicky suseny hlavkovy chmel 80g
  • Sorachi Ace 100g
  • Domaci med od Ondry

Proces varu (16.12.2021)

Poridil se velky ale ne uplne hruby nerez cednik na zcezovani; pokojovy teplomer s vlhkomerem, bo dilo bude kvasit v koupelne a je treba kontrolovat teplotu.

Čas Krok
10:44 Zacatek ohrevu, myti; 15L (ale zda se mi to ted nejak moc, kdyz to pisu)
11:12 35C, kyselinotvorna teplota
11:32 ohrev
11:42 pridani 1.5L vody
11:51 50C, peptonizacni teplota
12:16 65C - NCT (nizsi cukrovorna teplota)
12:34 sladne!
12:56 ohrev
13:14 ~73C - VCT
13:35 ohrev
13:51 80C, stop na 10m
14:11 Odrmutovano, cezeni predek
14:30 Predek 11L, strilime & Louhovani 5L vystrelek #1
14:40 Vystrelek #1
14:50 dostrilen, 15.5L; louhovani vystrelek #2
15:00 dostrilen, >22L, konec strileni, pretoceni do umyteho hrnce
15:20 55C, topime az po chmelovar
15:52 1.035 hustota ~80C (pred prikrmem a chmelovarem)
16:02 87C and rising!
16:18 98C, vkladame Libesice (v muselinu) (cca 80g) & ~ 30g Sorachi Ace
17:01 1/3 Sorachi Ace
17:18 Stop, vyndani fusekle s Libesicemi
17:25 Zacatek chlazeni
17:55 Po chmelovaru hustota 1.053
18:03 30 minut chlazeni 33C
18:08 Kvasinky zavodneny (chteji 15m), med rozmichavan
18:12 27C
18:18 Whirlpool
18:24 Kvasinky promichat
18:38 Staceni do KN + med + kvas + studeny chmeleni (zbytek Sorachi Ace)
18:53 19L - 1.055 hustota, dano ke kvasu do koupelny

Rmutovaci schema

Teplota Proces Prodleva
35C ACT 20m
45-50C PPT 10m
60-65 NCT 40m
70-75C VCT 20m
80C ORT 10m

  • 24.12. stale kvasi
  • hustota 1.014
  • E (extraktivnost sladu) = 0.78184
  • mc (g sladu na 1L mladiny) = 231.578
  • EBC 87 - 107
  • 26.12. kvaseni nadale probiha, byt pomalu (nizka frekvence bublani)
  • Teplota vetsinu doby 20C, s extremy 15C, 25C
  • 19L v KN pred stacenim

Stáčení do lahví (26.12.2021)

  • Hustota uz je 2 dny na 1.014 prestoze dilo stale obcas bubla, jde se na vec

Proces

Čas Krok
15:44 Konec kvasneho procesu: vaha, med, 2x pretocit, dokrmit, vymejt sklo, hrnec, hadice
16:00 123g med
16:17 stoceno hrnec, 2L zbytkova sedlina po kvaseni (kvasinky, chmel)
16:23 Pretoceni zpet do ciste KN, pridani medu
16:47 Stoceno ~16.7L zpet do KN
17:00 Pareni vicek, vyliti zbytku vody z flasek
17:08 stáčime
17:45 stoceno do lahvi, finalni myti
18:00 vysledny objem skoro 17L

Lahve

Objem Počet
0,3L 12
0,5L ker. uz. 1
0,5L euro 0
0,7L 5
0,5L NRW ("svijany" apod.) 2
0,5L custom (nízké hrdlo) 16
celkem: ~17L

  • Po stoceni vraceno v basach do koupelny, kde je teplota ~20C

Košt (31.12.2021)

  • Nakoureny, prazeny a perlivy!
  • Cerstvy kost po 5 dnech v lahvich
  • Testnut koncovy skopek (posledni stoceny, ne uplne plny)
  • V nedeli jde zrat do sklepa (uvidime...)

Košt II (15.01.2022)

... nesel. Zustal koupelne do dneska (kvuli dosyceni), prestalo se tu topit, takze kompromis. Dnes kost, uz neni ukrutne chmeleny. Do rauch dila priste vybrat vyraznejsi chmel.

Postřehy

  • Nazapomenout priste zapsat kolik pridano medu na prikrm!
  • Nesplest si priste whirlpool s prokyslicovanim mladiny pred zakvasenim (a nezapomenout tudiz jeden z tech procesu udelat omg)
  • Nezapomenout vyuzivat slevu na surky z cechu, sakra
  • Vylepsit zcezovani (vim, uz to pisu podruhy!), utilizovat zavarovaci hrnec
  • At nejsem jen negativni - cold whirlpool je dobra cesta - rychla a ucinna.