IPA s žitným sladem

Zitna IPA s Maris Otter sladem

Suroviny

  • Voda odhadem, asi 15L
  • Simpsons Finest pale ale Maris Otter 4.5kg
  • Weyermann zitny slad 1.5kg
  • Safale S-04 1x
  • Chmel Cascade 75g
  • Chmel Pekko 75g

Proces varu (28.05.2022)

Zitnale

Čas Krok
15:05 start
15:10 Start ohřevu
15:54 přidání zrní ~58,5°c
16:16 Přibližně 65°C - vypnuto
16:28 65°C zapnuto
17:00 70°C
17:15 75°C
17:45 odrmutováno 79°C
18:38 Vystříleno přes provrtanej dřez, je to teda lavór ale je to sakra jedno
19:18 Přelito, opětovný ohřev směrem k chmelovaru
18:30 ~65°c po začátku opětovnýho ohřevu. Všetně Kuby i Klofíka profíka
19:23 73°C
20:02 83°C
20:47 vaří, nevaří? ~90C
21:15 prvni chmelni 25g + 25g
21:49 druhe chmeleni 25g + 25g
22:12 treti chmeleni 25g + 25g
22:14 vypnuti varice
22:25 Zacatek chlazeni
22:34 50C+
22:37 Zakvas kvasinek (v misticce)
22:55 28C + diskuse o kvaseni hribku
23:05 whirlpool - veeeelky
23:10 nasati (zacatek pretaceni)
23:24 staceni do kvasne nadoby, utoceno ~ 22.5L dila
22:27 cechrani + hadka o opreni velke varecky :-)
23:30 Pridani kvasinek do dila
23:36 dotaz vody v konvici, jestli je [prevarena
23:40 V lednici

  • další den 12:00 OG druhy den 1.060

Rmutovaci schema

Teplota Proces Prodleva
65C NCT ~60m
60-79C VCT 45m
79C ORT 10m

Stáčení do lahví (03.06.2022)

  • Hustota zatim 1020
  • 23L zralo pri ~18C
  • po stoceni zbyva 4.25L bublajici kasoidni hmoty
  • po druhem mereni spise 1.018
  • 24:00 dolahvovano, ulozeno do sklepa

Lahve

Objem Počet
Euro 0.5L 4
0.7L 7
0.3L 7
NRW 5
nizke hrdlo 0.5L 4
keramicky uzaver 0.5L 7
celkem: ~17L

Košt (17.06.2022)

Pivo je viskoznejsi, patrne zpusobeno relativne vysokym podilem zita. Perlive je. IPA je to taky. Pitelnost bohuzel neni kvuli viskozite idealni.

  • Alk: ~5.6% vol.
  • EBC: 4.4-7.4
  • IBU: 114.36

Postřehy

  • Rozhodnuti prozatim pouzivat vyhradne jecmen.