Tradiční ležák ze základních surovin

vícekrokově infuzně rmutovaný kounický slad; české chmely

Suroviny

  • cca 25 L vody (15 + 5 + 5)
  • Kounice Plzeňský slad 5kg
  • SafLager™ W-34/70 11,5g 3ks
  • Žatecký poloraný červeňák 50g (zbyla pulka cervenaka, si myslim, proc neni polepenej?)
  • Premiant 100g
  • Domaci med od Ondry

Proces varu (17.11.2021)

Tradicni cesky lezak ze sladu bez pouziti vytazku. Ceske suroviny.

Čas Krok
13:34 začátek ohřevu na 35C
13:53 35C (acidotvorna teplota)
14:15 Opet ohrev, tentokrat na 45-50C
14:30 peptak 47.5C (peptonizacni teplota)
14:42 50C
15:00 ohrivani
15:14 ~60C Nizka cukrotvorna (NCT)
15:45 Opet zahrivame
15:57 69C VCT
16:17 VCT dokonceno, privadime k odcukrovaci teplote
16:37 odrmutovaci teplota ~80C
16:50 Zacatek staceni s hadici v muselinu
17:27 Vysrani se na spojene nadoby, prechod na cednik (+ uterka), cedniku 6-8, predek
17:42 presyp zpet, vystrelky
17:50 vystrely louhovani
18:11 druhy a posledni vystrelek
18:40 ohrev na 100C pred chmelovarem
19:20 indukce (zkousime, zda neni i. varic rychlejsi)
19:42 90C
20:04 (odebrani casti peny) 1. chmeleni (1/2 cervenak)
21:05 sekundarni chmeleni, premiant
21:43 3. chmel (1/2 premiant) + 10 minut odstat pred chlazenim
21:50 zacatek chlazeni & peceni pizzy
22:10 Priprava kvasinek (17C voda), 3 baleni W-34/70
23:00 dilo 25C
23:30 Staceni
23:45 medovani (~6 velkych lzic) v dile a teple vode
23:47 Zakvaseni a vzbuzeni Martina
23:50 v lednici (12C uvnitr)
00:03 uklizeno a pisu log

  • ctvrtek rano 15C a nebubla.
  • patek vecer 12C a bubla!
  • sobota 12:30 PM 12C, hustota 1.033 (po 60h kvasu)
  • pena bila s "kousky cokolady"
  • (velky panak (5cl) je akorat na mereni hustoty)
  • chut - pivni burcak

Stáčení do lahví (03.12.2021)

  • Zaslazeno medem, neco pres 100g, rozpusteno ve vlazne vode, ponechano prirozene promichat pri pretaceni

Proces

Čas Krok
20:00 vyndani z lednice
20:20 med do tepla
22:07 hustota 1.009 - 1.012
22:25 Michani medu, kost. Kostovati treba v prubehu procesu!
22:30 Zaslazeno & stoceno z5 do KN
23:20 myti skla
00:00 stáčení do lahví
? hotovo

Lahve

Objem Počet
0,3L 10
0,5L ker. uz. ("bernard") 6
0,5L euro 2
0,7L 6
0,5L NRW ("svijany" apod.) 13
0,5L custom (nízké hrdlo, převážně "platan", apod) 7
celkem: ~21.5L

  • Po stoceni vraceno do sklepa, kde je teplota 9-12C

Košt (18.12.2021)

Perli dobre, barva lehce svetlejsi (patrne kvuli infuzi), je to pivo!

Košt II (24.12.2021)

Chut se spojuje, na konci vyrazna chmelovost, casem sezraje dohromady. Zajimave lehke medove aroma, zaroven dilo neni presprilis sladke.

Vetsinu objemu bych nechal zrat aspon do 21.01., tedy mesic lezeni pri 8-10C.

Košt III (15.01.2022)

Chmelovost rozlezela, lehka jako u klasiceho lezaku.

Postřehy

  • V prubehu procesu je treba kostovat!
  • Rafinovat proces zcezovani
  • Vyzkouset dextrozu a srovnat s medem
  • (Nechat si) zapnout boiler den pred stacenim!