| OG: 1,044 |
FG: 1,012 |
Vol: 25,0L |
| EBC: 4,4 |
IBU: 120,3 |
Alc: 4,5% vol. |
Suroviny
- Základní kapalina Voda 20 L
- Kounický plzeňský slad ↗ 2.5 kg
- Nakuřovaný slad ↗ 2 kg
- Pšeničný slad ↗ 0.25 kg
- Kvasinky Saflager S-23 ↗ 23 g
- Chmel Polaris ↗ 50 g
- Chmel Pekko, studené chmelení ↗ 25 g
- Chmel Cascade, studené chmelení ↗ 25 g
- Chmel Hallertau Perle, studené chmelení ↗ 35 g
- Chmel Kazbek ↗ 100 g
Proces varu (26.12.2022)
Svetly tradicni vanocni Rauchbier s podilem psenicneho sladu.
Studene chmeleny s prekvapenim (3 ruzne zbytky chmele, snad jsem je identifikoval dobre :-) )
31.12. - nikdo nevidel dilo bublat
Nezapomenout hledat tesneni pri staceni! (je v KN :-D )
| Čas |
Krok |
| 15:15 |
Napousteni, zacatek ohrevu |
| 16:00 |
50C, vyslazeno |
| 16:24 |
66C, zacina rmutovani |
| 17:58 |
61C, ohrev k odrmutovani |
| 18:30 |
82C, odrmutovani, cezeni, vystrelky |
| 18:58 |
Pretaceni |
| 19:05 |
Hrejeme ke chmelovaru |
| 20:00 |
Var |
| 20:30 |
Polaris 50g, I. chmeleni |
| 21:15 |
Kazbek 50g, II. chmeleni |
| 21:25 |
Kazbek 50g, III. chmeleni |
| 21:30 |
Konec chmelovaru |
| 21:40 |
Chlazeni |
| 22:30 |
Vychlazeno |
| 23:00 |
Vlozeno do sklepa, FG 1.044 |
|
Přidat |
Rmutovaci schema
| Teplota |
Proces |
Prodleva |
| 50C |
Vyslazení |
bez prodlevy |
| 66C |
NCT/VCT |
90m |
| 80C |
ORT |
~10m |
Stáčení do lahví (07.01.2023)
Proces
| Čas |
Krok |
| 18:45 |
Extrakce ze sklepa |
| 18:50 |
137g medu zbyva (pouzit cely zbytek) |
| 19:00 |
FG 1.012 |
| 19:10 |
Pretoceno 24L |
| 19:25 |
Vymyto, pauza na usazeni kalu |
| 20:45 |
Staceni do lahvi |
| 21:30 |
Stoceno cca 23.25L |
|
Přidat |
Lahve
| Objem |
Počet |
| 0.7L |
10 |
| 0.3L |
10 |
| 0.5L |
20 (8x keramika, 11x NRW, 1x CZP) |
| 0.5L euro |
4 |
| 0.6L |
2 |
| celkem: |
~23.25L |
Košt TODO
Postřehy
- Baterie je super
- Sypani kvasinek rovnou navrch zchlazene mladiny se osvedcilo
- Bacha na tesneni kvasne zatky ;-)