Vánoční rauchbier

Rauchbier 2022

OG: 1,044 FG: 1,012 Vol: 25,0L
EBC: 4,4 IBU: 120,3 Alc: 4,5% vol.

Suroviny

  • Základní kapalina Voda 20 L
  • Kounický plzeňský slad 2.5 kg
  • Nakuřovaný slad 2 kg
  • Pšeničný slad 0.25 kg
  • Kvasinky Saflager S-23 23 g
  • Chmel Polaris 50 g
  • Chmel Pekko, studené chmelení 25 g
  • Chmel Cascade, studené chmelení 25 g
  • Chmel Hallertau Perle, studené chmelení 35 g
  • Chmel Kazbek 100 g

Proces varu (26.12.2022)

Svetly tradicni vanocni Rauchbier s podilem psenicneho sladu.
Studene chmeleny s prekvapenim (3 ruzne zbytky chmele, snad jsem je identifikoval dobre :-) )
31.12. - nikdo nevidel dilo bublat
Nezapomenout hledat tesneni pri staceni! (je v KN :-D )

Čas Krok
15:15 Napousteni, zacatek ohrevu
16:00 50C, vyslazeno
16:24 66C, zacina rmutovani
17:58 61C, ohrev k odrmutovani
18:30 82C, odrmutovani, cezeni, vystrelky
18:58 Pretaceni
19:05 Hrejeme ke chmelovaru
20:00 Var
20:30 Polaris 50g, I. chmeleni
21:15 Kazbek 50g, II. chmeleni
21:25 Kazbek 50g, III. chmeleni
21:30 Konec chmelovaru
21:40 Chlazeni
22:30 Vychlazeno
23:00 Vlozeno do sklepa, FG 1.044
Přidat

Rmutovaci schema

Teplota Proces Prodleva
50C Vyslazení bez prodlevy
66C NCT/VCT 90m
80C ORT ~10m

Stáčení do lahví (07.01.2023)

Proces

Čas Krok
18:45 Extrakce ze sklepa
18:50 137g medu zbyva (pouzit cely zbytek)
19:00 FG 1.012
19:10 Pretoceno 24L
19:25 Vymyto, pauza na usazeni kalu
20:45 Staceni do lahvi
21:30 Stoceno cca 23.25L
Přidat

Lahve

Objem Počet
0.7L 10
0.3L 10
0.5L 20 (8x keramika, 11x NRW, 1x CZP)
0.5L euro 4
0.6L 2
celkem: ~23.25L

Košt TODO

  • TODO

Postřehy

  • Baterie je super
  • Sypani kvasinek rovnou navrch zchlazene mladiny se osvedcilo
  • Bacha na tesneni kvasne zatky ;-)