Tmavý rmutovaný Ale aka Negr

1-krokově infuzně rmutovaný slad míchaný s PA výtažkem; extra chmelení

Suroviny

  • 25 L vody
  • 2 1,7 KG Pale Ale sladový výtažek
  • Weyermann pražený ječmen šrotovaný 1kg
  • 1 balení SafAle US-05 (11,5g)
  • 150g chmel (Kazbek 100g, Lemondrop 50g)

Proces varu (25.06.2021)

Pořídili jsme chladič, ale eshop ho nebyl schopen za týden vyexpedovat; půjčili jsme si chladič od Kuby

Čas Krok
18:25 začátek ohřevu
19:42 vyhřáto 66°C, lehká panika, málem jsme prošvihli rmutovací teplotu
19:48 vložení sladu v mušelínu, strejda Brown to rozjíždí
19:53 dílo temné; držíme teplotu alespoň + hodinu při ~65°C
21:26 vyndání fusekle
22:07 vaříme
22:10 přidání sladového extraktu
22:17 1. chmelení (Kazbek 2/3 balení)
23:19 2. chmelení (Kazbek 1/3 balení, Lemondrop 1/3 balení)
23:50 3. chmelení (Lemondrop ~1/3 balení), konec varu
00:03 začátek chlazení (chladičem!)
00:48 35°C
01:15 24°C, rozmíchání kvasinek (vedle)
01:25 začátek stáčení
01:41 stočeno, teplota OK; čekáme na kvasinky
02:25 zakvašeno (knedlíček), hustoměr: 1.050 WU
02:42 uloženo do (vypnuté) lednice ve sklepě (drží ~20°C)

  • Další den v 11:30: Negr nebublá
  • Neděle 12:00: Negr bublá!, stopy po mocné pěně v kvasné nádobě
  • přes 22L po přelití

Stáčení do lahví (02.07.2021)

  • Negr klidný, 18.5°C
  • 126g cukru ve 2dcl vody rozpouštění (krmivo pro kvasinky sekundární kvašení)

Lahve

Objem Počet
0,5L ker. uz. ("bernard") 5
0,5L euro 2
0,5L NRW ("svijany" apod.) 7
0,5L custom (nízké hrdlo, převážně "platan", apod) 15
0,3L 4ks
0,7L (1x ker. uz.) 7ks
celkem: ~20,4L

Proces

Čas Krok
18:45 extrakce z lednice
21:00 dezinfekce: hrnec, hadice, apod.
22:56 přetáčení kvúli odstranění kvas. kalu a přidání krmiva
23:08 stočeno
23:08 hustota při 20°C: 1.014: tj obsah alc. po prim. kv.: ~ 4.7736% ((1.050 - 1.014) * 132.6)
00:26 stáčení do lahví
00:55 konec stáčení; všechno umyté sklo použito, poslední 0.5L do 3/5
? opět uloženo do lednice ve sklepě k sekundárnímu kvašení

  • V sobotu ráno (k polednímu) má obsah lednice 19°C

Košt (prvotní, po týdnu)

O týden později, v pátek 09.07. v lednici 19.5°C, kvasnice viditelné ve skle
Test hustoty: 1.012, tj lehce přes 5% alc
Pivo funkční, ale bude více benefitovat z uležení, ještě IMHO dokvasívá

Košt pozdní (různý časový offset)

Na díle je velmi znát doba ležení, prospívá velice.
Pěna jemná béžová, patrně efekt použití zrnného sladu.

Postřehy

  • chlazení je super, ušetří více než 5h na zhruba 20L !
  • praženého ječmene příště do rmutování méně než celý kilogram :-D !