Kurevsky hořký ležák #2

KHL #2. Replikace již uvařeného KHL, dvojnásobný objem

EBC: 3,5 IBU: 156,4 Alc: 5,0% vol.

Suroviny

  • Voda odhadem, na začátku přes půl hrnce, s přidáním zrní +5L, střílení neměřeno (~48L?)
  • Kounice plzensky slad 10kg
  • Saflager S-189 4x
  • Chmel Magnum 150g
  • Chmel Polaris 150g
  • Domaci med od Ondry 290g

Proces varu (21.10.2022)

Plný hrnec zrní a vody, vytvořen extrakt na chmelovar, schované výstřelky na pozdější ředení.
Po zchlazení a přelití do kvasných nádob využity výstřelky na doplnění nádob, následně zakvašeno.

Čas Krok
15:44 Čekáme na kávu
20:00 Začátek ohřevu
20:10 45°C
20:36 59°C Vlozeno 10kg zrni
20:42 +2 hrnce vody na zředění (~5L) 56°C
20:56 63-64°C
20:58 65, ubráno na 1∆
21:18 Promich a teplota 68°C
22:29 Hřejeme
22:51 75°C
23:05
23:09 Nalití kávy
23:14 Příprava na odrmutování
23:34 Předek odrmutován a zcezen
23:49 Ještě cedíme předek + ošetření popálenin
23:57 Cca 2/3 předku (hrnce) začátek ohřevu + další cezení výstřelků
00:37 78°C
01:23 100°C + první chmelení (50+50g zbytky)
01:49 Status check, hmm (nebo rum, nečitelný log)
02:38 2. chmelení
02:49 Poslední chmelení + začátek chlazení střel
02:55 Konec varu
03:23 Dovařeno,
03:38 Příprava kvasinek & vychlazení
04:00 Zakvašení & vír velký
04:15 Vše ve sklepě a buřty na pivě se dodělávají *
17:40 AOG 1,050 (almost original gravity)
  • * který Klofík prospal =)

Rmutovaci schema

Teplota Proces Prodleva
65C NCT/VCT 110m
80C ORT 10m

  • FG 1.012
  • EBC 3.5
  • IBU 156.4
  • Teplota pri kvaseni lehce proměnlivá kvůli otevřenému oknu ~12,5°C
  • Projekce objemu alkoholu: 5%

Stáčení do lahví (04.11.2022)

Proces

Čas Krok
21:35 Přineseno dílo ze sklepa (sklep 13-15°C, v noci asi míň)
21:54 Přetáčení 1. várky do nové kvasné nádoby
21:59
  • Přetočeno 21,25L
  • Zbylo skoro 3L bordelu (2,8?)
  • 1. várka 1,012 FG
22:08 Přetáčení 2. várky do hrnce (z původní KN)
22:14 Cca 25L (1L bordelu)
- 2. várka 1,012 (ale o trošku míň než 1.)
22:28
  • Várka 1: 130g medu na perlení
  • Várka 2: 160g medu na perlení
23:07 Bojler horkej (hřeje od 22:00), zaslazení 1.v.
23:11 Várka #2 -> ARGO
23:21 Várka #1 -> zbytek
00:00 Zazátkovaná argo várka
00:10 Stáčení druhé půle
00:30 Stočeno 24L várka #2 ARGO; 20L várka #1 zbytek
00:50 Uskladněno ve sklepě

Nádoby Várka #1 (zbytek)

Objem Počet
0,3L 10
0,5L keramika (8x, z toho 3 Klofana), nizké hrdlo (7x), NRW (5x) 20
0,7L 10
celkem: 20.0L

Nádoby Várka #2 (ARGO)

Objem Počet
0,5L 34
0,7L 10
celkem: 24.0L

Košt (19.11.2022)

  • Čerstvá chuť, bude profitovat z delšího času zrání

Košt později

  • TODO

Postřehy

  • Koupit a využít baterii se sprchovou hlavicí (vysunovací) a mít včas nahřátý bojler
  • Koupit zcezovací kýbl a kvasnou nádobu (použít v sobě na zcezování)