Suroviny
- 25 L vody
- 2 1,7 KG Pale Ale sladový výtažek
- Weyermann pražený ječmen šrotovaný 1kg
- 1 balení SafAle US-05 (11,5g)
- 150g chmel (Kazbek 100g, Lemondrop 50g)
Proces varu (25.06.2021)
Pořídili jsme chladič, ale eshop ho nebyl schopen za týden vyexpedovat; půjčili jsme si chladič od Kuby
Čas | Krok |
---|---|
18:25 | začátek ohřevu |
19:42 | vyhřáto 66°C, lehká panika, málem jsme prošvihli rmutovací teplotu |
19:48 | vložení sladu v mušelínu, strejda Brown to rozjíždí |
19:53 | dílo temné; držíme teplotu alespoň + hodinu při ~65°C |
21:26 | vyndání fusekle |
22:07 | vaříme |
22:10 | přidání sladového extraktu |
22:17 | 1. chmelení (Kazbek 2/3 balení) |
23:19 | 2. chmelení (Kazbek 1/3 balení, Lemondrop 1/3 balení) |
23:50 | 3. chmelení (Lemondrop ~1/3 balení), konec varu |
00:03 | začátek chlazení (chladičem!) |
00:48 | 35°C |
01:15 | 24°C, rozmíchání kvasinek (vedle) |
01:25 | začátek stáčení |
01:41 | stočeno, teplota OK; čekáme na kvasinky |
02:25 | zakvašeno (knedlíček), hustoměr: 1.050 WU |
02:42 | uloženo do (vypnuté) lednice ve sklepě (drží ~20°C) |
- Další den v 11:30: Negr nebublá
- Neděle 12:00: Negr bublá!, stopy po mocné pěně v kvasné nádobě
- přes 22L po přelití
Stáčení do lahví (02.07.2021)
- Negr klidný, 18.5°C
- 126g cukru ve 2dcl vody rozpouštění (krmivo pro kvasinky sekundární kvašení)
Lahve
Objem | Počet |
---|---|
0,5L ker. uz. ("bernard") | 5 |
0,5L euro | 2 |
0,5L NRW ("svijany" apod.) | 7 |
0,5L custom (nízké hrdlo, převážně "platan", apod) | 15 |
0,3L | 4ks |
0,7L (1x ker. uz.) | 7ks |
celkem: | ~20,4L |
Proces
Čas | Krok |
---|---|
18:45 | extrakce z lednice |
21:00 | dezinfekce: hrnec, hadice, apod. |
22:56 | přetáčení kvúli odstranění kvas. kalu a přidání krmiva |
23:08 | stočeno |
23:08 | hustota při 20°C: 1.014 : tj obsah alc. po prim. kv.: ~ 4.7736% ((1.050 - 1.014) * 132.6 ) |
00:26 | stáčení do lahví |
00:55 | konec stáčení; všechno umyté sklo použito, poslední 0.5L do 3/5 |
? | opět uloženo do lednice ve sklepě k sekundárnímu kvašení |
- V sobotu ráno (k polednímu) má obsah lednice 19°C
Košt (prvotní, po týdnu)
O týden později, v pátek 09.07. v lednici 19.5°C, kvasnice viditelné ve skle
Test hustoty: 1.012
, tj lehce přes 5% alc
Pivo funkční, ale bude více benefitovat z uležení, ještě IMHO dokvasívá
Košt pozdní (různý časový offset)
Na díle je velmi znát doba ležení, prospívá velice.
Pěna jemná béžová, patrně efekt použití zrnného sladu.
Postřehy
- chlazení je super, ušetří více než 5h na zhruba 20L !
- praženého ječmene příště do rmutování méně než celý kilogram :-D !