Suroviny
- cca 25 L vody (15 + 5 + 5)
- Kounice Plzeňský slad 5kg
- SafLager™ W-34/70 11,5g 3ks
- Žatecký poloraný červeňák 50g (zbyla pulka cervenaka, si myslim, proc neni polepenej?)
- Premiant 100g
- Domaci med od Ondry
Proces varu (17.11.2021)
Tradicni cesky lezak ze sladu bez pouziti vytazku. Ceske suroviny.
Čas | Krok |
---|---|
13:34 | začátek ohřevu na 35C |
13:53 | 35C (acidotvorna teplota) |
14:15 | Opet ohrev, tentokrat na 45-50C |
14:30 | peptak 47.5C (peptonizacni teplota) |
14:42 | 50C |
15:00 | ohrivani |
15:14 | ~60C Nizka cukrotvorna (NCT) |
15:45 | Opet zahrivame |
15:57 | 69C VCT |
16:17 | VCT dokonceno, privadime k odcukrovaci teplote |
16:37 | odrmutovaci teplota ~80C |
16:50 | Zacatek staceni s hadici v muselinu |
17:27 | Vysrani se na spojene nadoby, prechod na cednik (+ uterka), cedniku 6-8, predek |
17:42 | presyp zpet, vystrelky |
17:50 | vystrely louhovani |
18:11 | druhy a posledni vystrelek |
18:40 | ohrev na 100C pred chmelovarem |
19:20 | indukce (zkousime, zda neni i. varic rychlejsi) |
19:42 | 90C |
20:04 | (odebrani casti peny) 1. chmeleni (1/2 cervenak) |
21:05 | sekundarni chmeleni, premiant |
21:43 | 3. chmel (1/2 premiant) + 10 minut odstat pred chlazenim |
21:50 | zacatek chlazeni & peceni pizzy |
22:10 | Priprava kvasinek (17C voda), 3 baleni W-34/70 |
23:00 | dilo 25C |
23:30 | Staceni |
23:45 | medovani (~6 velkych lzic) v dile a teple vode |
23:47 | Zakvaseni a vzbuzeni Martina |
23:50 | v lednici (12C uvnitr) |
00:03 | uklizeno a pisu log |
- ctvrtek rano 15C a nebubla.
- patek vecer 12C a bubla!
- sobota 12:30 PM 12C, hustota 1.033 (po 60h kvasu)
- pena bila s "kousky cokolady"
- (velky panak (5cl) je akorat na mereni hustoty)
- chut - pivni burcak
Stáčení do lahví (03.12.2021)
- Zaslazeno medem, neco pres 100g, rozpusteno ve vlazne vode, ponechano prirozene promichat pri pretaceni
Proces
Čas | Krok |
---|---|
20:00 | vyndani z lednice |
20:20 | med do tepla |
22:07 | hustota 1.009 - 1.012 |
22:25 | Michani medu, kost. Kostovati treba v prubehu procesu! |
22:30 | Zaslazeno & stoceno z5 do KN |
23:20 | myti skla |
00:00 | stáčení do lahví |
? | hotovo |
Lahve
Objem | Počet |
---|---|
0,3L | 10 |
0,5L ker. uz. ("bernard") | 6 |
0,5L euro | 2 |
0,7L | 6 |
0,5L NRW ("svijany" apod.) | 13 |
0,5L custom (nízké hrdlo, převážně "platan", apod) | 7 |
celkem: | ~21.5L |
- Po stoceni vraceno do sklepa, kde je teplota 9-12C
Košt (18.12.2021)
Perli dobre, barva lehce svetlejsi (patrne kvuli infuzi), je to pivo!
Košt II (24.12.2021)
Chut se spojuje, na konci vyrazna chmelovost, casem sezraje dohromady. Zajimave lehke medove aroma, zaroven dilo neni presprilis sladke.
Vetsinu objemu bych nechal zrat aspon do 21.01., tedy mesic lezeni pri 8-10C.
Košt III (15.01.2022)
Chmelovost rozlezela, lehka jako u klasiceho lezaku.
Postřehy
- V prubehu procesu je treba kostovat!
- Rafinovat proces zcezovani
- Vyzkouset dextrozu a srovnat s medem
- (Nechat si) zapnout boiler den pred stacenim!